Eia Uus on [...] juba suurel pildil, mullu tuli talt teine romaan “Kahe näoga jumal”. Seda metakirjanduslikku raamatukest looritab neitsilikkuse aura, belletristiline süütus on autoril veel kaotamata. Isegi kahju, kui defloratsioon toimub ja algab menstruaalne tsüklilisus. Aga neiust naiseks saamine olevat paratamatus, kui just Jeanne d’Arc ei olda.

- Vaapo Vaher. “Lasteaia ja lõbumaja vahel. Eesti proosa 2008″, Looming 3/2009


  1. robert

    ma olen suht sõnatu.

  2. carolina

    Tüüpiline Vaheri stiil. Ka luuleülevaade oli õpetlik.

  3. robert

    lõpust on puudu jäänud.

    …kui just Jeanne d’Arc ei olda.
    Eia Uusi novell mainitud ühisraamatus oli lootustandvaim. Jim Ashilevi arvas telepildis, et “Kahe näoga jumal” on vaheromaan, hoovõtt. Jäägu nii.

  4. robert

    artikli alguses. tsiteerin:

    Tunda on tüdimust irooniast, noorim kirjutajate põlvkond (Eia Uus jt.) pürgib küllap taas vaimsuse poole, üritusi on miskisugusel uus-estetismi suunal (Barthol Lo Mejor ja popdada).

  5. Jim

    Minu meelest võiksime koos rituaalselt Eia defloreerida. Järgmisel korral Vildes äkki? Ja siis tee ja küpsised, loeme kaasatoodud tekste jne?

  6. carolina

    Nii tõsised inimesed olete. Minu meelest oli ülevaade üsna lõbus lugemine. Näiteks kohe alguses räägib ta Mihkel Raua raamatust et:
    “Haarab teose verbaalne artistlikkus, võõrleksika ja roppuste sütitav süntees. Just nagu paarituks kõrgterminoloogiline akadeemik ropendava jotaga. Otsekui seksiks modernismus postmodernismusega. Samas on raamatu sõnavara asendamatu, iga suguelundi tsenseerimine sellest võrduks kastreerimisega.”

    Eia, ära nüüd südamesse võta ja solvu. Tegelikult räägib ta ju kõigist läbi sellise spektri. Muidu võiks ju päris igav hakata. (?)

  7. robert

    Ma lugesin nüüd ka kogu asja läbi. Tegelt täitsa vahva artikkel. Viimaks üks inimene, kes julgeb öelda, mida arvab ja ei tegele aktiivselt valitud inimestele perse pugemisega ja ütleb kohe alguses, et arvamused on väga subjektiivsed jne. Ma naersin päris mitu korda. Tõesti. Pull värk, ma ütlen:) Aga kuigi ta kasutab sugu-metafoorikat veidi mujalgi, on ta Eia raamatu kommenteerimisel küll pilguga kinni vaid jalgevahelel. Artiklist muide tuli ka välja, et ta ise tunnistab, et on vahel seksistlik. No ja seekord oli ta seksistlik Eiaga. Võibolla talle lihtsalt meeldivad pildid Eiast ja ta tekst tuleb nende segunemisest tema mõtetega:D:D

    PS! Päris sapiselt paneb Hellermale. See on suht naljakas nagu:)

  8. eia

    võib-olla on lubamatu tsiteerida alles järgmisel kuul ilmuvat teost, ent see sobib täiuslikult:

    “Kui juba kord süütuse kaotad, siis ei ole mingit tagasiteed; aina kauem ja kõvemini tuleb nühkida, et üldse kriitikat kannataks.”

    - Birk Rohelend, “Mu sõraline sõber”.

  9. robert

    suu peale neiu kukkunud pole

  10. Birk

    Muide, olen küll :P kunagi nooruses tegin kätelseisu senikaua, kuni käed ära väsisid, ja siis kukkusin justnimelt suu peale.
    äkki see seik seletab ka kõik muu :P:P

Leave a Comment