Muljeid Liinakurust

Liinakuru kevadkool on koondanud kirjandushuvilisi Lõuna-Eestisse juba aastast 2008. Tegemist on Tartu ülikooli professori Arne Merilai suvekodus aset leidva üritusega, kus kirjandustudengitele antakse nädalavahetuse jooksul võimalus oma uurimistöödest ja -huvidest ettekandeid pidada. Kuulajad saavad küsimusi esitada, kommenteerida ja soovitusi jagada.

Laupäeva hommikul algab sõit Tartu kesklinnast Liinakuru suunas, mis asub kuskil Otepää ja Antsla vahepeal. Vaade bussiaknast on paljutõotav: sügavrohelised metsad, käänulised teed ja perekond Bambi heinamaal kepslemas. Kevadkool kujuneb looduslikult täielikuks idülliks. Ilmajumal kingib terve päeva päikesepaistet ja soojust. Puhkus roheluses: istud muru peal maas, kuulad noorte kirjandustudengite ettekandeid, kus räägitakse ebausaldusväärsest lugejast, läti kommunistlikust kirjanikust Vilis Lācisest, Madis Kõivust, Jaan Kaplinskist, Sylvia Plathi ja Eia Uusi seostest, elevuskirjandusest salapärase autori Kaupo Pähkli näitel, kelle tekstikatked toovad publikul sära silmisse. Kuulad, mida räägitakse, ja mõtled, et tahaks hullult raamatuid lugeda, päev otsa lihtsalt lugeda samamoodi, nagu praegu kuulad.

Lased päiksel tundide viisi end soojendada, nahk tõmbub pisut jumekamaks, rammestus poeb luudesse ja olemine on ülirahulik. Vaheaegadel näksid võileiba, lürbid suppi ja uudistad sõbraga ümbruskonnas. Lähedalasuv järv ei võimalda muud sisenemist kui peenikese palgi kaudu. Sa ei taha teada, mis peitub veepinna all. Keerate järvele selja ning sõber kuulutab vastutulijatele: “Võrratu vesi.”

Õhtul vestlevad Maarja Pärtna ja Carolina Pihelgas luuletamisest ja tõlkimisest. Kuulajate seas käivad ringi Carolina luulekogud ja tõlkeraamatud. Jälle mõtled: kohutavalt tahaks lugeda. Kõike lihtsalt lugeda, endast läbi lasta, analüüsida, mõtelda, lugeda veel kord, ümber mõelda. Kõik see aeg peaks saama peesitada murul päikse käes.

Eestimaises õhtuhämaruses hiilivad aga sääsed välja. Või mis hiilivad, ründavad halastamatult! Jood liitrite viisi rabarberikisselli ja istud suitsu ajava sääsetõrje läheduses, kuid see ei aita. Püüad keskenduda targemate inimeste jutule, aga sääsed pinisevad kõrva ääres ja muudkui näksivad sind nagu rootsi lauda. Neil on ükskõik tugevalõhnalistest spreidest! Midagi tuleb ette võtta. Ronid Liinakuru õuel kindlalt seisva kiige peale ja hakkad sõbra abiga hoogu tegema. Sääsed on kadunud, naer venib huultele ja jälle on väga hea olla. Kuniks seisma jääd. Siis otsid lõkke äärest lohutust, aga mingil hetkel pead tunnistama, et uni niikuinii kisub silmi kinni ja targem on sääskede eest põhku pugeda. Järgmisel õhtul peopilte vaadates tunned ehk korraks kahetsuse torget, aga tead, et tegid õige otsuse. Ronid aida ülemisele korrusele, kus hõljub veel Carolina Pihelgase värskeima luule kaja, ja poed magamiskoti sisse põõnama.

Hommikul ärgates unistad vaid soojast dušist ja kahtled, kas laupäevaõhtusest saunast on veel sooja vett järel. Taevas on pilves ja jahedus embab kõiki kevadkoolilisi. Imestad, kui vähe oma ettekande pärast närveerid. Tavaliselt ikka käed värisevad ja kõhus keerab, aga seekord mõtled ainult hommikusöögist ja -dušist. Kui korraldajad on poes leiva järel ära käinud, pistad mõned võikud põske, jood rabarberikisselli peale ja lähened saunale suurte lootustega. Õnneks ei pea sa pettuma. Juhhei, nii hea ja puhas on olla! Nüüd võib rahumeeli Hasso Krulli ees Hasso Krullist rääkida.

Su teema on prantsuse strukturalismi ja poststrukturalismi retseptsioon Eestis. Hasso Krull istub sul peaaegu nina all, aga sa ei julge talle otsa vaadata. Räägid kõigile teistele ja endale ja lõpuks tunnistad, et tahad jälle hullult lugeda, sest poststrukturalism on lihtsalt pagana huvitav! Pärast sind räägitakse veel eesti külarealistlikust kirjandusest ja Põhjamaisest fatamorgaanast eesti kultuuris.

Kui pühapäeva pärastlõunal bussis tagasi Tartusse loksud, kipub uni peale. Näed unes muru ja päikest, sääski ja rabarberikisselli. Ja sõber sosistab kõrva: “Võrratu vesi.”

Kevadkooli kohta saab lisaks uurida selle blogist.


 1. tribade marchande d'amour

  Excellent post : j’en parlerai demain avec certains de mes
  potes

 2. cloisteredzit943.shutterfly.com

  Un gros remerciement à l’admin de ce site internet

 3. Nos pires voisins Film complet

  An assignment to visit a bar, sample a beer, purchase a snack and
  check out the men’s cloakroom is not most women’s idea of a great shopping trip
  but getting paid to carry out such an assignment will sound like a good deal to many men.
  But television do not provide the same pleasure of watching a movie as does movie theatre with its huge screen and surround sound system.

  9:30 pm Street Smarts: YAK Films’ Dance Then and Now - YAK Films is
  an international media production team whose work with
  urban dance began with the legendary Turf Feinz crew in Oakland,
  CA, innovators of the Turf dancing style.

 4. Sin City j'ai tué pour elle

  If you are looking to buy a desktop PC for
  your home it is likely you will want it to perform a variety of
  tasks from basic things like sending emails and word processing to more complex tasks like downloading music and streaming video from the
  internet. Actually, the cinema home systems subject is invaded by different terms which describe the same thing.

  9:30 pm Street Smarts: YAK Films’ Dance Then and Now -
  YAK Films is an international media production team whose work with
  urban dance began with the legendary Turf Feinz crew in Oakland, CA, innovators of the Turf dancing style.

 5. elektrinis paspirtukas klaipeda

  Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am going through difficulties with your RSS.
  I don’t know the reason why I cannot subscribe to it.

  Is there anybody else getting identical RSS problems?
  Anybody who knows the answer can you kindly respond?
  Thanx!!

 6. Athena

  Nicely written and done my friend!
  I started writing a blog very recently and realised lot of blogs simply
  rehash old content but add very litgle of worth.

  It’s terrific to read aan insightful article of some genuine value to me, as a reader.

  It iis actually going down on my list of creteria I need to emulatge as a new blogger.

  Reader engagement and content quality are king.
  Some excellebt ideas; you’ve most certainly managed to
  get on my list of writers to follow!

  Keep up the excellent work!
  All the best,
  Sarine

Leave a Comment