Kummardus Harper Leele

Käisin Rakveres tasuta raamatute laadal ja sain sealt terve kaenlatäie häid teosed. Nende hulgas ka “Tappa laulurästast…”, mida ma polnud siiani lugenud (ise ka imestan).

ausalt…. tekkis tahtmine kirjutamine koheselt lõpetada. milleks üldse midagi teha, kui ideaalne romaan kirjutati juba peaaegu 50 aastat tagasi ära? nagu näha, oli ka selle teose autoril pärastpoole kirjutamisega raskusi - mitte miski ei küündinud enam selle raamatu terviklikkuseni.

esiteks - muidugi on kõige parem jutustada oma lugu. sageli on just see, inimlik, läbitunnetatud reaalsus see, mis lugejat haarab. tegelased ja sündmused on usutavad, sest nad on tegelikult toimunud. päris-lood mõjuvad kuidagi teravamalt, hingeminevamalt; neil on sageli rohkem tahke kui ükskõik kui hästi komponeeritud sünteetilisel materjalil, mis jätab arvestamata üht - inimhinge uskumatut keerukust. inimeste tegelik tundmine võimaldab neil karakteritena rääkida omas, selgesti eristuvas keeles; joonistada välja nende vastuolud ja omapärad ja tekitada lugejas sõbrunemise tunne. justkui oleksin ise kõndinud nendel 1930ndate aastate Maycombi tänavatel :)

teiseks - see sõnulseletamatu miski, mis tekitab vajaduse edasi lugeda, kui loo keskmeks on sündmused. kui keskendutakse reaalsele alguse ja lõpuga loole, tekib vastupandamatu tahtmine teada saada: aga kuidas kõik ikkagi lõpeb? nii kerge on teinekord käest panna mingisugust filosoofilist arutelu inimese olemuse üle, kui see kulgeb üle sadade lehekülgede ja sa väga hästi tead, et lõpuks ei jõutagi kuskile välja; ja nii raske on jätta lugemata isegi suvalist lastejuttu, kui sind ikka veel painab küsimus: aga mis siis ikkagi lõpuks SAAB? ja nii kuradi mõnus on see tunne, kui asjad lõpus õigele kohale loksuvad. ma usun, et selle tunde pärast me lapsena kogu aeg edasi lugesimegi.

kolmandaks… mind sageli vaevab kirjandusteoste klišeelikkus. justkui kirjandus oleks mingi omaette maailm raamatu-inimeste ja raamatu-keelega… ja sa loed ja ei suuda hetkekski unustada, et see ei ole päriselt. et see on justkui see ülevalgustatud-ülevärvitud, valede sõnarõhkude ja ebaloogilise liikumisega teatrietendus, pärast mida sa ei tahtnud enam kunagi saada vägivaldselt rebitud kõigesse sellesse võltsi. nii palju kirjandust (anti-)heroiseerib, üheplaanistab, jupitab, kisub loogilisest struktuurist välja ja paigutab ilusate sirgeservaliste kandiliste tükkidena loo aja joonlauale, ikka kogu aeg korrutades: see ei ole päris! ja sa distantseerudki, imetled sõnakunsti ja jutustamisoskust, kauneid keelelisi võrdlusi ja paned raamatu käest tundega, et…. mnjah.

aga haarates tuntud tsitaadi järele (jaa, olen melodramaatiline!): Harper Lee tekitas minus tahtmise olla parem. mitte rahulduda vähesega, vaid paigutada ühte romaani absoluutselt kõik, mida ma suudan sinna sisse mahutada. sest hea romaan on omaette maailm - mitmekesine, keeruline, vastuoluline, pöördeline ja täiesti ebaootuspärane. ja kui seda kirjutada nii, et see on algusest peale konstrueeritud, tuleb olla kuratlikult osav - tuleb ära teha hiiglaslik mõttetöö, et see natukenegi jõuaks reaalsusele lähemale. loobuda oma isiku kaheks peategelaseks (kangelaseks ja antikangelaseks) jagamisest, loobuda soost, et lugeja ei peaks läbi terve raamatu muigega jälgima transvestiiti - seelikus ja värvitud huultega jah, aga mees, mis mees! ja loobuma kohutavast vajadusest esitada asju nii, nagu autorile endale tundub õigem. kõigest hoolimata lubada oma teoses see aus, heatahtlik Tom maha lasta ja anda võimalus kuritegelikule Ewellile langeda nii madalale kõntsa, kui see üldse on võimalik. sest niimoodi juhtub.

teise inimese psühholoogiliselt vettpidav konstrueerimine on kõige keerulisem. kuidas ikkagi saada aru inimese loogikast, keda sa ise ei mõista? kes elab teistsuguste reeglite järgi, kui sina ning teeb asju, mille puhul sa peast haarad: no mille kuradi pärast ta peab selline idioot olema?! autorina tuleb ise hakata idioodiks; tuleb ära unustada kogu isiklik maailmakogemus ja libiseda tegelase nahka. kui tegu on karakteriga, keda vaevab elutundmatus, tuleb jätta omad arusaamad ja põhjus-tagajärg konstruktsioonid targu enda teada, sest tema ju nende peale ei tuleks… see ongi kõige raskem.

ometi, kuratlikult tahaks ikka ja jälle üritada :)

 


  1. eia

    lugesin kusagilt, et see pidavat olema läbi aegade loetuim raamat.
    naljakas on see, et kõikide kirjandust armastavate inimeste hulgas pole kedagi, kes sellest rääkinud oleks. selle punktini, et kui olen seda teost maininud, ei ole keegi öelnud, et jah, ma lugesin, hea oli. mäletan, et neoon kavatses lugeda. ning pegasuse kirjastaja rääkis viimase eestikeelse “tappa laulurästast” kaanekujundusest, kuidas ikka õiget lindu oli vaja jne (raamatu sisu ta nagu ei maininud). mulle meeldib selle uue laulurästa väljalaske juures pinnapealselt see, et raamat näeb välja nagu purpurmusta logo ;) ning originaalpealkirjal on lisatud konnotatsioonid, to kill a mocking bird, “tappa mõnitav lind”

  2. Jim

    Kuna see on lühike, toon selle sissekande tervikuna siia aadressilt http://www.readerville.com/index.php/blog/view/the-bible-second-most-inspirational-book-of-all-time/

    The Bible: Second Most Inspirational Book of All Time

    Gayla Bassham // 06:54 pm, Tuesday, 14 April 2009

    Well, this is an odd little book list. OnePoll.com surveyed readers to determine the most inspirational books, and the Bible came in second. Number one? Harper Lee’s To Kill a Mockingbird. Rounding out the top five: Dave Pelzer’s A Child Called It, the self-help classic Men Are from Mars, Women Are from Venus, and the Diary of Anne Frank. I’d comment further, but I don’t have the words.

  3. anna k

    ma olin mõned aastad tagasi üksinda suvilas (asub sellisel elektrita väiksel eraldatud saarekesel) ja sinna on aastate jooksul kogunenud vanaema vanu raamatuid ja millegipärast sattus just “tappa laulurästast” mulle pihku. ja ma istusin kadakate vahele maha nagu ikka ja ei saanud seda raamatut enne käest kui ta läbi sai. kuidagi eriti võluva mälestuse jättis.

  4. Halo Electronic Cigarette Coupon

    What’s up friends, fastidious article and good arguments commented here,
    I am genuinely enjoying by these.

  5. ideksacja

    Good way of describing, and good paragraph to take facts
    on the topic of my presentation subject, which i am going to convey in academy.

  6. tworzenie www warszawa

    Thanks , I’ve recently been searching for info
    approximately this subject for a while and yours is the
    greatest I have came upon so far. However, what concerning the bottom line?
    Are you sure in regards to the supply?

  1. 1 adult web cam Sex chat

    adult web cam Sex chat…

    Kummardus Harper Leele - http://www.purpurmust.org...



Leave a Comment